Spel met water

Nog even en dan gaan de deuren open bij de deelnemers van Kunstroute Renswoude. Wat kunnen jullie verwachten?

Corrie van der Steen
Mijn liefde gaat uit naar de aquarel techniek. Een spel van water, verf, vervloeiingen die later in het schilderij een cadeautje blijken te zijn. Niet een van de makkelijkste technieken want er valt weinig te corrigeren als het papier gretig de kleuren heeft toegelaten. Maar als je doceert, zacht geduldig begint en opbouwt, laag over laag, begin je steeds meer te begrijpen. Ik leer nog steeds van anderen. Dat houdt nooit op. Ik ben blij, als ik iemand die zegt; ‘ik kan niet schilderen’, overhaal om met mij samen een begin te maken. In het prille begin, bijna 40 jaar geleden, heb ik de Notre Dame life in Parijs geschilderd. Het schilderij staat nog steeds in mijn ateliertje. Ik laat graag zien waar het begon en waar ik nu ben.

Mijn inspiratie vind ik vooral als ik op reis ben. Zo werd ik in mijn beginperiode tijdens reizen door Frankrijk gefascineerd door speling van het licht op de Franse dorpjes. Met mijn penseel in de aanslag wachtte ik dan mijn moment af. Als de schaduwpartijen intenser werden was ik in mijn element en dan legde ik dat vast.

Ook de Provence ontsnapte niet aan mijn gretige penseel. Het was het een feest om een straatje vast te leggen met scheve gevels, trappetjes, luiken en niet te vergeten de typische hangende lantarens die zo kenmerkend zijn voor de Provence. Mooie heinneringen zelf vastleggen in het moment.

In Griekenland was ik verrukt toen ik een oude houten vissersboot zag liggen. Stokoud en aangetast door de tand des tijds maar het moet vaak behandeld zijn met een beschermende verflaag om er nu nog te kunnen zijn. Het vertelde mij zijn verhaal en ik kon niet ter plekke aan de slag maar besloot een foto te maken en thuis het moment her te beleven. Dat ben ik mijn reizen steeds vaker gaan doen.

Ook thuis inspiratie genoeg. Ik bewoon een ruim 100 jaar oud Veluws boerderijtje in het buitengebied, randje Renswoude/Lunteren. Mijn Lakenvelder kippetjes poseren graag voor mij en in mijn directe omgeving zijn ook koeien, schapen, vogels, boerderijen en landschappen een dankbaar onderwerp.

Ik heb meerdere malen de Kunstroute Renswoude mogen beleven en de werken bewonderd van gedreven enthousiaste Kunstenaars die in dit prachtig stukje Nederland hun passie laten zien. Nu doe ik voor het eerst mee. Spannend, maar ik kan niet wachten om jullie te verwelkomen en te laten zien wat ik bedoel met mijn verhaal. Koffie, thee wat lekkers en wie weet.. een nieuw creatief begin.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.